Ansökningsinformation
Är du osäker på ditt val av utbildning?
Jaana Blomqvist, tfn 050 373 7711
Har du frågor kring hur du söker till YA?
Ta gärna kontakt med någon av våra antagningskoordinatorer på
Önskar du få handledning för ditt studieval?
Kontakta våra studiehandledare om du vill ha mer information om den utbildning du är intresserad av, kontaktuppgifterna hittar du här på studieguiden samt på de olika utbildningarnas hemsidor.
- Gemensam ansökan
- Kontinuerlig ansökan
- Läroavtal
- Arbetskraftsutbildningar
- Välkommen på PRAO eller pröva på /perioder!
-
Gemensam ansökan
Gemensam ansökan (GEA) är främst för dig som går sista året inom grundläggande utbildning (åk.9), för dig som går handledande utbildning och för dig som saknar en examen. Ansökningstiden våren 2025 är 18.2-18.3.2025 klockan 15 och sker elektroniskt på www.studieinfo.fi
Info för dej som sökt i Gemensam ansökan våren 2025
Inträdes- och lämplighetsprov:
- HUX - Vasa, Närpes: 12-16.5.2025
- Närvårdare - Närpes, Vasa och Pedersöre: 7-8.5, 13.5.2025
- Musiker - Jakobstad: 7.5.2025
- Utövare av visuell framställning - Jakobstad: 9.5.2025
Musikernas kompletteringsblankett skall vara oss tillhanda 21.4.2025. HUX bilagor skickas in senast 27.3.2025 till samma adress som prövningsbilagorna. Kallelser till inträdes- och lämplighetsprov skickas åt alla behöriga sökande.
Sökande enligt prövning
Bilagor skickas in senast 28.3.2025 till:
Yrkesakademin i Österbotten/antagningsbyrån
Kungsgårdsvägen 30 A, 65380 Vasa
Säker epost via denna länk.Bilagor är sådana som styrker att du söker enligt prövning. Vi önskar följande bilagor av dej som sökt enligt prövning:
- Kopia på ansökan.
- Eventuell ip plan.
- Utlåtande från någon som jobbat nära den sökande.
- Senaste mellanbetyg för sökande i grundläggande utbildning eller senaste betyg för övriga sökande.
- Eventuella övriga intyg.
Vi är medvetna om att de som söker med individualiserad plan i modersmål och matematik inte behöver skicka in intyg, vi rekommenderar ändå att de gör det!
Speciallärarna kallar sökande till diskussion tillsammans med en lärare från den utbildning du sökt till. Kallelserna sker per sms eller telefonsamtal och diskussionerna sker i huvudsak på plats.
Språkprov inom prövningsförfarandet ordnas 10-11.4 och 14-15.4.2025. Kallelsen skickas till den e-post som uppgetts i ansökan.
Tidtabell
Du som sökt via gemensam ansökan 18.2-18.3.2025 får antagningsbeslut 12.6.2025 per e-post. Namnen på de antagna sätts också ut på hemsidan (de som gett tillåtelse till det). Senast 26.6.2025 behöver du bekräfta din studieplats både via studieinfo och direkt till skolan enligt de anvisningar du får.
Du inleder dina studier 4.8.2025 vid Yrkesakademin i Österbotten:
- Enheten i Vasa, i gymnastiksalen vid Campus Kungsgården, Kungsgårdsvägen 30 A
- Enheten i Närpes, i auditoriet, Ängskullsvägen 1
- Enheten i Pedersöre, Sursikvägen 41
- Enheten i Jakobstad, Campus Allegro, Köpmansgatan 10
Startdatum för musikstuderande och studerande inom HUX är 11.8.2025.
Om du sökt via kontinuerlig ansökan kommer du överens om din studiestart med utbildningens kontaktperson.
-
Kontinuerlig ansökan
Kontinuerlig ansökan (KA) är till för dig som redan har en examen, vill byta bransch eller söker ny studieplats. Ansökan sker kontinuerligt under hela året. Du ansöker elektroniskt till utbildningen via en anmälningslänk som du hittar i samband med informationen kring utbildningen.
Om du sökt via kontinuerlig ansökan kommer du överens om din studiestart med utbildningens kontaktperson.
-
Läroavtal
De flesta av YA:s utbildningar kan också genomföras som läroavtal. Ett läroavtal är en överenskommelse mellan arbetstagare och arbetsgivare om utbildning. Mera information om läroavtal hittar du på www.yrkesakademin.fi/laroavtal
Du som söker till läroavtalsutbildning, välj studieort närmast din hemort. Läroavtalsutbildningen genomförs i huvudsak i arbetslivet.
-
Arbetskraftsutbildningar
Arbetskraftsutbildningar anordnas av ELY-centralen som kan anlita YA för att arrangera utbildningen. Kolla med din lokala arbets- och näringsbyrå (tidigare arbetskraftsbyrå) ifall du är berättigad att söka till arbetskraftsutbildning.
Arbets- och näringsbyrån informerar också om studievillkor och -utbud inom arbetskraftsutbildningen. Ansökan sker sedan på följande alternativa sätt:- Via en elektronisk ansökningsblankett (den hittar du under Arbetskraftsutbildning på arbetsministeriets webbplats mol.fi alternativt via www.edunova.fi). Blanketten styrs automatiskt till den arbets- och näringsbyrå som svarar för antagning av studerande.
- Via en ansökningsblankett som du får på arbets- och näringsbyrån. Blanketten inlämnas personligen till arbets- och näringsbyrån inom den egna regionen.
YA:s kontaktperson informerar om studieinnehåll och -upplägg på de arbetskraftsutbildningar som arbets- och näringsbyrån valt att förlägga hos oss.
-
Välkommen på PRAO eller pröva på /perioder!
Om du går på årskurs 8 eller 9 är du välkommen till YA för att bekanta dig med någon/några branscher under din praovecka. Går du på nian och känner dig osäker på ditt val av utbildning är du också välkommen på olika endagsbesök (pröva på dagar).
Du som är vuxen och saknar yrkesutbildning, som vill byta bransch, som har annat modersmål än svenska eller finska, som önskar byta arbetsuppgifter och/eller utveckla din kompetens och behöver extra stöd i sökandet efter rätt utbildning; du har möjlighet att komma på en kort ”Pröva på YA”-period (1-10 dagar) innan du lämnar in din ansökan till utbildning.